Thuis bevallen of in een geboortecentrum zorgt voor minder complicaties

4 december 2014

Vrouwen zonder risicofactoren kunnen beter thuis bevallen of een geboortecentrum, is het advies van het Engelse gezondheidsinstuut NICE. Dit omdat de kans op medische interventies zoals inleiden of een vacuümpomp daar kleiner zijn. En omdat vrouwen zich daar meer op hun gemak voelen.

Gezond zwanger? Beval dan thuis of in een geboortecentrum!

In Engeland is veel aandacht voor het advies van het Britse gezondheidsinstituut NICE (The National Institute for Health and Care Excellence)  aan zwangere vrouwen:

“Ben je gezond zwanger? Beval dan thuis of in een geboortecentrum. In alle omstandigheden bij voorkeur met een verloskundige die naast de zwangere vrouw staat.”

Uit een groot onderzoek van het gezondheidsinstituut blijkt namelijk dat het voor zwangeren zonder risicofactoren veiliger is om thuis of in een geboortecentrum te bevallen dan in het ziekenhuis. Dit omdat de kans op medische interventies zoals inleiden of een kunstverlossing (vacuümpomp) daar kleiner zijn. En omdat vrouwen zich daar meer op hun gemak voelen, schrijft de BBC.

Wanneer wel naar het ziekenhuis?

In Groot-Brittannië is ongeveer 45 procent van de vrouwen gezond zwanger. Deze groep heeft weinig kans op complicaties gedurende de zwangerschap. De meest voorkomende indicaties in Engeland om in het ziekenhuis te bevallen zijn: een meerling krijgen of een medische indicatie hebben zoals een hoge bloeddruk.

Meer informatie

In Nederland kan je (indien geen risicofactoren) kiezen of je thuis, in het geboortecentrum, poliklinisch of in het ziekenhuis wilt bevallen. Lees meer hierover bij ‘Waar wil jij bevallen?’

 

Nog geen reacties.

Reageer hieronder