Echo’s

Echo onderzoek
jm echo maken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nienke, Arianne & Jessica zijn behalve verloskundige ook echoscopiste. Zij maken de echo’s op de praktijk. Een echo staat vaak los van een gewone controle. De eerste echo vindt plaats rond 8-9 weken, deze echo wordt niet vergoed door je verzekeraar en is een service van de praktijk.

Bij echo’s tot 14 weken is het belangrijk dat je een uur van te voren twee glazen water hebt gedronken. Met een volle blaas hebben wij met de uitwendige echo beter zicht op het vruchtje.

 

 

Intacte echo (8-9 weken)

Deze echo heeft als doel om vast te stellen of de vrucht zich in de baarmoeder bevindt, of het een eenling of meerling is en of het hartje klopt. Deze echo wordt niet vergoed door je verzekeraar. Wij bieden je dit aan als service van de praktijk.

 

Termijn echo (10-12 weken)

Deze echo heeft als doen om de zwangerschapsduur van de vrucht vast te stellen en dit wordt vergoed door je verzekeraar. Rond deze periode groeien alle embryo’s met dezelfde snelheid. Een vroegere of latere meting is dus voor een termijnstelling minder betrouwbaar. Kies je voor de combinatietest, dan is dit tevens je termijn echo. De combinatietest wordt uitgevoerd in echocentrum de Look in Den Hoorn.

 

Combinatietest  (9-14 weken)

Hier kun je voor kiezen en kost rond de 170,13euro. Het is een kansberekenend onderzoek naar drie syndromen, waaronder het syndroom van Down. Verdere uitleg staat onder het kopje “Prenatale Screening”.

 

20 weken echo (18-21 weken)

Hier kun je voor kiezen en dit wordt vergoed door je verzekeraar. Het is een uitgebreide screeningsecho naar aangeboren afwijkingen zoals een openrug of hartafwijking. Meer informatie vindt je onder het kopje “Prenatale Screening”

 

Groei echo (30 weken)

Groei echo’s kunnen wij sinds kort niet meer declareren bij je verzekeraar. Dit betekent dat wij deze echo alleen op indicatie bij je zullen maken: dus bij twijfel over de groei op de hand gemeten.

 

Liggingsecho (35-36 weken)

Rond 35-36 weken zullen wij tijdens een liggingsecho maken. Er wordt gekeken of het hoofdje van de baby mooi naar beneden ligt en de groei wordt bepaald.  Als de baby (nog) in stuitligging ligt dan volgen gesprekken en onderzoeken in het ziekenhuis en kan er gekeken worden of de baby door een arts uitwendig kan worden gedraaid (uitwendige versie). Onderstaande instructiefilm geeft hier een impressie van.