Kunstvoeding

Kunstvoeding is een prima alternatief voor borstvoeding. Als je kiest voor flesvoeding dan heb je verschillende merken waaruit je kunt kiezen. In Nederland worden alle producten onderzocht op kwaliteit. Het kan dus niet zo zijn dat flesvoeding van een bekend merk beter is dan een huismerk. Wel is het zo dat de wat duurdere merken vaak een breder assortiment hebben. Heeft je baby in dat geval behoefte aan een wat zwaardere voeding dan kun je dit vaak vinden in je “eigen” merklijn en hoef je niet over te stappen op een ander merk.

 

Nadelen van kunstvoeding

Twijfel je nog over de soort voeding die je je baby wilt gaan geven? Hieronder staan een aantal voorbeelden van nadelen die kunstvoeding heeft ten opzichte van moedermelk. Soms heb je al je uiterste best gedaan om borstvoeding te geven, maar hak je uiteindelijk de knoop door om op kunstvoeding over te stappen. Sommige vrouwen gebruiken medicatie die niet goed is voor de baby, via de moedermelk komt dit dan bij de baby terecht. Deze vrouwen hebben soms weinig keuze of ze voor kunstvoeding of borstvoeding gaan. Verwijt je zelf dus niet te veel, ieder maakt de keuze die het beste bij haar situatie past en hier moet je je goed bij voelen. Wij oordelen niet en zullen je altijd steunen in je keuze voor borst- of flesvoeding.

  • Kinderen die groot worden gebracht met uitsluitend kunstvoeding hebben een grotere kans om op latere leeftijd suikerziekte of overgewicht te krijgen. Borstvoeding geef je op verzoek, hierdoor leert het kind al vroeg aan te geven wanneer het voldoende gegeten heeft. Dit in tegenstelling tot baby’s die uitsluitend kunstvoeding krijgen, zij drinken door tot de fles leeg is. Het is om die reden belangrijk dat je bij het ophogen van de voeding overleg pleegt met de verloskundige of kraamverzorgster en later met het consultatiebureau. Je hebt dan minder kans dat je de baby te veel voeding geeft.

 

  • Kinderen die kunstvoeding hebben gekregen worden relatief  vaker opgenomen in het ziekenhuis tussen de 0-3 jaar Dit hangt onder andere samen met het feit dat kunstvoeding ten opzichte van moedermelk, geen antistoffen bevat en dat de samenstelling van de melk niet wordt aangepast op de leeftijd van het kind. Kunstvoeding bevat geen natuurlijke antistoffen die je baby beschermen tegen allergieën en infecties.

 

  • Baby’s die kunstvoeding krijgen hebben vaker last van obstipatie (harde ontlasting) en darmkrampen.

 

  • Kunstvoeding vraagt meer aandacht: je moet letten op de temperatuur van de melk, de samenstelling en het hygiënisch schoonmaken van speen en fles. Je moet nadenken hoeveel je kindje “moet” drinken.

 

Voorbereiding

Flessen en spenen zijn er in verschillende soorten en maten en van verschillende merken. Onze kraamverzorgsters hebben veel ervaring met de verschillende merken. Soms is het handiger om in de kraamtijd toch op een ander merk fles over te stappen. Het is dus verstandig om niet te grote hoeveelheden flessen te kopen. Flessen en spenen hoeven niet meer uitgekookt te worden na gebruik, omspoelen met warm water is voldoende. Ook kan een flesje aangemaakt worden met warm kraanwater en is afgekoeld gekookt water niet beter. Sommige baby’s hebben echter last van de hoeveelheid kalk in kraanwater, het is dan een optie om over te stappen op water uit een fles/pak.