Kinderwens

Het is mogelijk om al vóór de zwangerschap op gesprek te komen bij onze verloskundigenpraktijk. Dit wordt in het land ook wel “kinderwensspreekuur” of preconceptioneel consult genoemd. Het is verstandig om voordat je zwanger wordt eerst te bekijken hoe gezond jullie zijn en of er punten aangepakt kunnen worden om de komende zwangerschap zo gezond mogelijk te doorlopen. Op deze manier kunnen jullie het toekomstige kind al in de baarmoeder de beste start geven.

 

 

 

Een voorbeeld van een preconceptioneel advies: Heb je een kinderwens en wil je stoppen met de anticonceptie? start dan met het slikken van 1 maal daags 400-500 microgram foliumzuur. Zo verklein je de kans dat je kind een open ruggetje, hazenlip of open gehemelte krijgt. Je kunt hiermee stoppen als je 10 weken zwanger bent. 

 

 

Wat is een preconceptioneel consult?

Dit is een gesprek met een verloskundige, gynaecoloog of huisarts waarbij er gekeken wordt hoe jullie zo gezond mogelijk zwanger kunnen worden en zijn. Hierbij wordt er gekeken naar de gezondheid en leefstijl van de vrouw en haar eventuele partner. Vaak is het mogelijk om bepaalde scores te verbeteren naar aanleiding van zo’n gesprek bij ons. Je kunt hierbij denken aan; overgewicht, roken en drinken, maar ook aan levensstijlen. Ook kan het soms raadzaam zijn om na het gesprek bij ons in contact te treden met je huisarts om een verwijzing naar een specialist in het ziekenhuis te vragen. Dit is vooral het geval wanneer er erfelijke ziekten of afwijkingen bij een van jullie of in de familie voorkomen.

 

Wat is hiervoor nodig?

Bel ons op het telefonisch spreekuur om een afspraak te maken. Je kunt hiervoor ook het “aanmeld formulier” gebruiken op de website, in dat geval bellen wij je op werkdagen binnen 48uur na aanmelden terug om een afspraak in te plannen. Zorg ervoor dat je de “Zwangerwijzer” hebt ingevuld en dat je dit uitgeprint mee neemt naar het bezoek aan ons. Het invullen van de zwangerwijzer duurt ongeveer 15 minuten.