Het begin

Pasgeborene Noortje

 

Je baarmoeder is een spier en lijkt op een opgeblazen ballon met aan de onderkant een opening; de baarmoedermond. Hier zit een taaie gelei-achtige geel/bruinige slijmprop in, dit is een extra obstakel voor bacteriën. Als je de slijmprop verliest is dit niet de start van de bevalling.

De baarmoeder kan hard worden op momenten van inspanning of tijdens de bevalling. Harde buiken zijn momenten waarop de baarmoeder zich aanspant. Harde buiken zijn onschuldig zolang er geen regelmaat in zit. Voorweeën zijn pijnlijke harde buiken, maar zetten vaak net niet goed door in bevalweeën. Deze oefenweeën komen in de uitgerekende periode vaak voor (tussen 37-42 weken). Ze komen soms elke zes of tien minuten en duren gemiddeld tien tot dertig seconden. Deze voorweeën kun je soms wel een hele nacht hebben om vervolgens toch weer af te zwakken. Het is een oefening voor je baarmoeder voor het echte werk; de weeën. Wanneer je weeën hebt wordt het hoofdje van de baby door de kracht van de baarmoeder tegen de baarmoedermond aangedrukt. Ook bij voorweeën gebeurt dit, maar dan veel korter en minder krachtig. Hierdoor kan de slijmprop langzaam aan loskomen uit de baarmoedermond, dit is dus normaal.

 

Als de bevalling begint

Is dit een spannend moment waarop je vaak al een tijdje hebt gewacht. Ongeveer 70% van alle bevallingen begint met weeën, zo’n 30% begint met het spontaan breken van de vliezen. Start je met weeën dan is dit vaak snel duidelijk. Breken de vliezen eerst dan moeten de weeën vaak nog op gang komen. We mogen thuis 24uur wachten op het opgang komen van de weeën als het vruchtwater helder is en de baby en jijzelf in goede gezondheid verkeren. Krijg je geen weeën? dan neemt het ziekenhuis de zorg over. Er moet dan gecontroleerd worden of je geen infectie oploopt, omdat de baby nu niet meer beschermd wordt door de vliezen, na 24uur neemt die kans toe. Het ziekenhuis kan besluiten om de weeën kunstmatig op te wekken, je zult hier dan uitgebreid informatie over krijgen.

Bevallingsweeën of ontsluitingsweeën zijn regelmatig om de 3-4 minuten, duren ongeveer 60 seconden, laten de buik hard worden en zijn vaak onprettig. Heb je dit gedurende tenminste een uur dan kun je verwachten dat je baarmoedermond korter wordt en open gaat naar de uiteindelijke 10cm/volledige ontsluiting. Gemiddeld genomen verloopt de ontsluiting met 1 cm per uur. Soms verlopen de eerste 3-4 cm. iets minder snel, dit mag nog. Ben je zwanger van een tweede of volgend kind dan kan dit proces sneller verlopen. Heb je de 10cm ontsluiting bereikt dan gaan de ontsluitingsweeën over in persweeën. De baarmoeder drukt dan zo flink de baby naar beneden op de baarmoedermond, die nu dus helemaal open is voor de baby, dan je dit persgevoel ook niet meer kunt tegen houden. Je lichaam wil de baby naar beneden duwen.

 

Je mag persen

Het baringskanaal is het stuk vanaf de ingang van de vagina tot aan de baarmoedermond. Dit is gemiddeld zo’n 8cm lang. Onder invloed van jouw persweeën wordt de baby door dit kanaal heen geduwd. Persen kan in verschillende houdingen. Soms adviseren we je om tijdens het persen een andere houding aan te nemen, bijvoorbeeld op de zij, omdat dit gunstiger is op dat moment. Het is vaak drie stappen vooruit en twee terug, het is even werken en je mag hier in principe ruim een uur over doen. Vaak kun je drie keer persen op een wee en heb je daarna even rust om op adem te komen. Samen met je eventuele partner coachen we je door dit proces heen. Tijdens het persen is het belangrijk dat er vordering is en dat het hoofdje dieper komt, dat de baby in goede conditie blijft en dat jij je goed blijft voelen. Is er iets dat anders gaat dan normaal dan zijn wij er om in te grijpen. In de thuissituatie kan het dan ook zo zijn dat we besluiten om alsnog naar het ziekenhuis te gaan. Als we al in het ziekenhuis zijn vragen we of de gynaecoloog mee komt beoordelen.